Calitatea CPTG - uleiuri esențiale Doterra

Firma DOTERRA pune mare accent pe calitatea acelor uleiuri esențiale pe care le produce.

In acest scop si-a creat propriul standard de calitate, denumit prescurtat CPTG (Certified Pure Terapeutic Grade), adica Certificat de Ulei Esential Pur de Calitate Terapeutica.

Grija față de calitate în producerea de uleiuri esențiale

Plantele din care se extrag uleiuri esențiale marca DOTERRA sunt crescute întotdeauna în habitatul lor natural. Aici beneficiază de condiții optime de sol, aer și apă. Aceste condiții sunt menite să faciliteze existența în plante a substanțelor active care conferă calitatea terapeutică a acestora.

Acestea sunt culese cu grijă, tocmai la momentul potrivit de cultivatori indigeni experimentați în cultivarea de plante pentru uleiuri esențiale. Ei apoi extrag uleiurile esențiale din plante prin metode atent monitorizate. Extracția se face cu aparatul de presare / distilare pusă la dispoziție de către Doterra și întotdeauna în prezența unui specialist.

Uleiul esențial din plante care ajunge la punctul de îmbuteliere al firmei este supus unei testări riguroase și ample. Scopul acesteia este să se asigure că fiecare picătură de ulei esențial ambalat de Doterra să fie liberă de pesticide și alte impurități; și să aibe calitatea terapeutică dorită.

uleiuri esențiale

Asigurarea calității în producerea de uleiuri esențiale la Doterra

Puritatea este cea mai importantă caracteristică a unui ulei esențial. Un ulei esențial care nu este pur poartă riscul introducerii în organism (prin inhalare, ingerare sau aplicare pe piele) a unor metale grele sau germeni patogeni. Ceea ce poate provoca iritații, efecte adverse sau chiar boală. În lipsa unui standard general acceptat și aplicat privind calitatea uleirilor esențiale, Doterra și-a creat propriul standard de calitate. Acesta a fost denumit CPTG Certified Pure Therapeutic Grade® (Certificat de Ulei Esențial Pur de Calitate Terapeutică). Acest standard și întregul proces pe care îl implică certifică faptul că: în uleiurile esențiale nu sunt adăugate ingrediente sintetice sau contaminanți nocivi care ar reduce eficacitatea lor. Doterra merge chiar cu un pas mai departe: supune toate produsele și ambalajul la o serie de teste pentru a asigura calitatea produselor pe termen lung. Acest protocol asigură calitatea, puritatea și același conținut consecvent în cazul fiecarui lot produs.

Pașii premergători aplicării standardului de calitate CPTG

Primul pas în producerea unor uleiuri esențiale de cea mai bună calitate este cunoasterea plantelor însăși. Trebuie să știi să alegi acelei specii, dintre multele specii diferite ale unei plante, care sunt cele mai potrivite. Iar potrivit înseamnă că acea plantă va oferi cele mai profunde calități terapeutice și cele mai mari beneficii pentru sănătate. În acest proces Doterra se bazează pe experiența botanistilor, chimistilor și terapeuților naturiști. Materialele botanice sunt selectate cu grijă în funcție de concentratia lor naturală de compuși aromatici activi.

Cultivarea plantelor în mediul cel mai favorabil, recoltarea cu grijă și transportul adecvat al materialului vegetal destinat procesării: acestea sunt elementele care asigură un randament optim de uleiuri esențiale pure și cu potențial maxim. Rețeaua exclusivă de cultivatori și recoltatori Doterra este prezentă pe toate continentele globului. Ea este compusă din experți în cultivarea plantelor specifice industriei uleiurilor esențiale.

uleiuri esențiale

Procesul de testare a calității CPTG în cazul uleiurilor esențiale

Testarea CPTG începe imediat după distilare, fiecare ulei fiind analizat în privința compoziției sale chimice. O a doua rundă de teste este efectuată la unitatea de producție. Acest lucru se face pentru a se asigura că ceea ce a fost distilat și testat este același ulei esențial ca cel primit. O a treia analiză a chimiei uleiului este efectuată într-o procedură în trei trepte. Aceasta survine în momentul în care uleiurile sunt ambalate în sticlele pe care le folosim ca consumatori. Fiecare dintre aceste teste confirmă faptul că uleiul esențial nu conține contaminanți și modificări neprevăzute, apărute în timpul extracției.

Protocolul de calitate certificat CPTG Pure Therapeutic Grade include următoarele teste:

Testarea organoleptică

La fiecare etapă a procesului de asigurare a calității se efectuează și o analiză cu ajutorul organelor senzoriale. Această analiză vizează acele componente ale uleiurilor esențiale care pot fi constatate prin gustare, observație, atingere și miros. Toți membrii rețelei globale de furnizori de uleiuri esențiale a Doterrei supun unei analize riguroase calitatea fiecărui ulei esențial certificat CPTG (ulei pur, de calitate terapeutică). De fapt, extragerea uleiurilor esențiale este o artă care poate fi îmbunătățită, dar nu poate fi înlocuită cu analiza mecanică. Experiența și erudiția specialiștilor în uleiuri esențiale ai Doterra constituie o parte integrantă a standardelor de asigurare a calității CPTG.

Testarea microbiană

Înainte de a se ridica carantina de pe loturile de ulei esențial sosite în fabrică ele se mai analizează încă o dată. Analiza vizează dacă ele constituie vreun pericol biologic, altfel spus, daca conțin bacterii, fungi sau mucegai. Din fiecare lot se prelevă o mostră și se adaugă la o cultură prestabilită în vase sau pe lamele. După o perioadă de intubație se analizează conținutul fiecărui vas pentru a se stabili dacă o cultură a crescut. Această analiză este efectuată pentru fiecare lot înainte ca acesta să ajungă în sălile de producție. Produsele finite apoi se analizează din nou. Scopul e asigurarea că în timpul ambalării și etichetării nu a apărut niciun element periculos; și că se poate asigura stabilitatea termenului de garanție al produsului.

Cromatografia de gaze

Prin procedura cromatografiei de gaze se stabilește componența chimică a mostrelor din fiecare lot. În timpul acestei proceduri, uleiul esențial este trecut cu vaporizare printr-o coloană lungă, așa numitul cromatograf de gaze. Fiecare component trece prin (se desprinde de) coloană într-un interval de timp diferit. Acest timp este măsurat odată cu trecerea prin coloană. În cursul procedurii, inginerii de calitate pot stabili ce componente sunt prezente în mostra testată și care este cantitatea lor.

Spectrometrie de masă

Pe lângă cromatografia de gaze, componența mostrelor de ulei se testează și printr-o altă procedură: spectrometria de masă. În cursul acestei proceduri mostrele sunt vaporizate și apoi ionizate. După care se măsoară masa fiecărui component. Spectrometria de masă ne oferă o imagine clară asupra purității uleiului esențial. Asta datorită faptului că acesta relevă componentele nearomatice ca de ex. metalele grele și alte impurități. Ele sunt prea grele pentru a se desprinde de pe cromatograful de gaze. Testul combinat cu cromatograful de gaze și spectrometrul de masă se numește și testul CG/SM.

Spectroscopie infraroșie cu transformare Fourier (FTIR)

După ce uleiurile trec testul cu cromatograful de gaze și spectrometrul de masă trec în fabrică pentru a fi ambalate. Înainte de a intra în fabrică, loturile de ulei esențial sunt puse în carantină pentru a li se efectua alte teste de calitate. Una dintre aceste teste este testul FTIR (spectroscopia în infraroșu cu transformata Fourier) care este asemănător testului CG/SM. Și acest test are ca scop tot verificarea componenței uleiurilor. În cursul testului FTIR, mostrele sunt iluminate și, în funcție de lumina absorbită, se stabilește componența chimică a mostrei. Rezultatele sunt comparate cu datele dintr-o bază de date istroică pentru a verifica corespondența cu standardul de componență inițial.

Testarea chiralității

Chiralitatea se folosește pentru determinarea caracterului natural sau artificial al unei substanțe. Fenomenul denumit chiralitate înseamnă că unele molecule au două forme, una ”de dreapta” și una ”de stânga”. Așa cum are degetele de pe cele două mâini un om. În cazul uleiurilor produse în mod natural, plantele preferă să lase să domine una din cele două variante. Întotdeauna predomină doar o variantă a unei molecule în uleiul esențial pe care îl produc. Specialiștii știu care plantă ce fel de chiralitate produce. Substanțele chimice produse în laborator nu au o chiralitate majoritară. Chimia poate produce doar substanțe cu număr aproximativ egal de molecule din ambele chiralități. Și cel mai important criteriu este acesta: faptul că dacă o substanță conține molecule de ambele chiralități înseamnă că ea nu este naturală.

Analiza izotopică

Izotopul de 14 al atomului de cărbune care se regăsește în aproape orice substanță naturală de pe glob are diferite variații în funcție de locația geografică unde s-a creat. Cu ajutorul acestei tehnici se poate stabili locația geografică din care provine o substanță. Datorită faptului că aceleași plante produc ulei esențial cu izotopuri diferite se poate stabili proveniența lor, un element cheie când uleiurile sunt falsificate adăugând două sau mai multe tipuri din același ulei esențial de diferite calități care au fost produse în diferite zone, dar se susține că ele sunt de fapt produse într-o zonă cu renume pentru un anumit tip de ulei.

Testarea metalelor grele

Prin distilare eventualele metale grele din plante nu ies cu uleiul esențial, ele fiind prea grele pentru ca aburul să le poată ridica. Însă prin stocare necorespunzătoare, uleiurile esențiale se pot contamina ulterior cu metale grele. Fapt menit să fie exclus prin această testare.

uleiuri esențiale

V-ați convins că uleiurile esențiale Doterra sunt cele pe care doriți să le folosiți în continuare? Vedeți care sunt cele mai importante utilizări ale fiecărui ulei esențial și faceți cunoștință cu amestecurile și produsele pe bază de ulei esențial ale Doterrei pe pagina Informații produse!

Dacă v-ați hotărât că uleiurile esențiale Doterra sunt singurele pe care doriți să le achiziționați și folosiți, merită să vă înscrieți și să economisiți o groază de bani prin programul de loialitate.

Iar dacă doriți să achiziționați uleiuri Doterra doar pentru testare, vizitați meniul shop.

Daca doriti sa aflati detalii despre metodele de testare a calitatii puteti descarca documentul de mai jos:

 CPTG_Testing_Methods_Romanian.pdf

 

Scroll to Top
×

Bună!

Ai întrebări legate de MetaPWR sau vrei să cumperi kitul MetaPWR? Fă clic pe imaginea mea!

×